2000s PRESENTATIONS
  • All information, evidence, and materials from the presentation must be uploaded to this wiki.Effectively present in-depth information that meets YOUR learning target(s).
  • Explain YOUR cultural topic(s) and how/why they are significant to the decade
  • Presentation must be creative and unique, allowing the audience to experience the decade (do not rely solely on a PowerPoint presentation)
    • Information (pertaining to YOUR learning targets) is presented in a creative, unique, well-organized and easy to understand format.
    • Presentation includes pictures, tables, interviews, andartifacts that are thoroughly explained and help the viewer understand YOUR learning target(s) and cultural topic(s).


DIRECTIONS FOR INSERTING CONTENT (if more than one person in your group is using PowerPoint, Prezi, Glogster, etc. then you MUST combine the presentations and upload only one file)


1. SAVE the file to your computer (to your desktop or another folder)2. Click on the 2012-04-27_08.43.22_am.png button in the center of the editing tool bar.3. Click on "Upload Files" button4. Locate your file on your computer and click "Choose"5. Click on the image that you have just uploaded and it will immediately be placed in your document.


INSERT ALL CONTENT FOR PRESENTATION HERE:







............................................................................................................


2000s ASSESSMENT QUESTIONS:
  • All questions on the Assessment Question sheet are included and answered correctly and thoroughly on this wiki page.
  • Thoroughly explains the answers to the questions related to his/her learning targets.
  • Answers are supplemented by examples, images, charts and/or graphs.


1. What controversy surrounded the 2000 presidential election?
ANSWER: The result of the Presidential Election of 2000 was based on one state. Florida. Al Gore, vice president at the time, gained half a million votes than Texas Governor, George W Bush, however Gore lost the electoral college when he lost Florida. The official margin that Bush had over Al Gore in Florida was only 537 votes. the result in Florida was close enough to require a recount of the votes.
us-map.gif
2. What is the War on Terrorism (led to invasion of Iraq and Afghanistan)? How has the War on Terrorism affected the United State’s foreign policy?
ANSWER:


3. September 11, 2001 ("9/11") was the
A. attack by terrorists on the World Trade Center and the Pentagon
B. date of the U.S. invasion of Iraq that toppled Saddam Hussein
C. day that the stock market bubble "burst"
D. first time a surprise attack occurred against the U.S.






4. On what basis did the George W. Bush administration attempt to justify the invasion of Iraq in 2003?
A. weapons of mass destruction
B. prosecution of the War on Terror
C. spreading democracy to Iraq
D. all of the above


5. The USA-Patriot Act provided for, among other things
A. trying suspected foreign terrorists before military tribunals.
B. permitting the break-ins of suspected Americans’ homes.
C. extensive telephone and e-mail surveillance and the detention/deportation of immigrants suspected of terrorism.
D. the use of the U.S. military in domestic police operations against terrorism.


6. Summarize the impact of and responses to natural disasters:
  • Southeast Asian Tsunami (2004)
  • Katrina (2005)
  • Haitian Earthquake (2010)
ANSWER:
Southeast Asian Tsunami (2004): Occurred on December 26th of 2004. More than 230,000 people in 12 countries of southeast asia died due to the Tsunami. 4,100 died in Indonesia, 3,500 in Sri Lanka and 2,000 in India. The magnitude of the earthquake was an 8.9. Immediate reactions included financial aid from foreign countries and panic from southeast asian countries.
Katrina (2005): After the hurricane hit abandoned houses were marked with red X's and windows were spray painted with the number of people found dead. The devastation was so large that it took 6 months to clean the city and 80 days to "unwater" it. The federal government signed a 10.5 billion dollar relief package. &,200 active duty troops were order to assist with relief efforts.
Haitian Earthquake (2010): On January 12th 2010 an earthquake with the 7.0 magnitude hit off the coast of Port-au-Prince. 52 after shocks recorded at the magnitude of 4.5 had hit up until January 24th. 316,00 people died, 300,000 were injured, and 1,000,000 were left homeless. Many countries and organizations supplied aid. Search and rescue teams were supplied and food and water was sent over.

Aid-disbursed-to-Haiti-2010.png

7. Why is President Bush criticized for his response to hurricane Katrina?

ANSWER: Bush was criticized for not responding quickly to the hurricane. He did not return to Washington D.C from his vacation in Texas until Wednesday afternoon, meanwhile the hurricane took place on Monday. Many Americans criticized him for not taking action sooner.


8. Explain the international response to the Southeast Asian Tsunami of 2004.
ANSWER:George Bush offered aid to the countries most affected. These countries include Sri Lanka, Indonesia, India, Thailand, and Maldives. European countries pledged 3 million euros to disaster relief efforts.

Map_of_Southeast_Asian_Tsunami.gif
9. Identify the significance and social impact of Obama winning the 2008 presidential election.

ANSWER: Barack Obama not only became the first African American president, but beat out a decorated war veteran, and the wife of a former president, after only a few years in the senate. He gained the presidency by revolutionizing the way a presidential candidate relates to the public. For the first time in 8 years, Congress was back into a democratic majority. This helped Obama pass laws and acts that he wanted put in place. this election was said to be polarizing, which means people cast their votes for a candidate based on a factor (race, sex)


10. Summarize Obama’s domestic policy achievements.
ANSWER:
TAX CUTS:
  • Obama's first major recommendation to Congress was for an $800-billion economic stimulus package: the American Recovery and Reinvestment Act. This was passed through congress by the democratic majority. The next topic Barack Obama had to tackle was health care. February 2009
  • President Obama signed a $858 billion tax cut bill into a law. December 2010
HEALTH CARE REFORM:
  • Patient Protection and Affordable Care Act- ensured all Americans access to affordable, quality health care. March 23,2010

GOVERNMENT SPENDING:
  • Decreased the number of Government employees by 2.6% -this law was called the "PAY GO" rule.
  • The government only spends what it can afford.

11. Explain the accelerated rate at which the world population is increasing and identify strains this places on the world economy (energy crisis).
ANSWER: In the 2000's almost everyone relied on cars. Oil production and usage skyrocketed. Because the population was increasing quickly, more people were using cars which ultimately led to the energy crisis. Also the growing populationa reliance on cars is using a lot of renewable resources.

Graph_for_financial_crisis.png

12. What are some of the possible consequences of the current trends in population growth?
ANSWER: Due to the population growth in various countries, natural resources are becoming more scare. There are not enough natural resources for the amount of people in each country. For example, India's population is growing rapidly. The main natural resources in India are coal, iron, ore, and bauxite. Because of the growing population the resources will be used more and will lead to pollution.


13. What methods have environmentalist identified to reduce strains on natural resources?
ANSWER:
Solar Power
Wind
Hydroelectricity
Bio-fuel
Hydrogen


14. What were the causes, course and consequences of the financial crisis of 2007-2009?
ANSWER:
Causes: The losses in the stock market played a large role as a cause for the financial crisis. The collaping of houses in real estate and the deregulation of business were also large factors leading to the financial crisis.
Course: Inflation in the 1980's economy as well as the fall of interest rates happened during the financial crisis.Investors realized the shift in the economy and therefore put more money towards the stock market. Stocking and housing prices rose and consumers spending surged. Instead of placing their money in in savings, Americans bought on credit snd borrowed money against the equlity in their homes. Low Inflation, high employment, risking stock and real estate prices and economic growth between 1982-2007 played a role in making people believe the strength of the economy.
Consequences: Resulted in collapse of large financial institutions, the bailout of banks by national government and downturns in stock markets. Housing markets were also suffering in many areas. Because of this the houses were going into foreclosure or were evicted. Housing markets also contributed to the failure of businesse, declines in consumer wealth by trillions of dollars.

15. Identify significant advances in technology and summarize the changes this has brought to information sharing and communication.
ANSWER:


16. How has technology led to the formation of a global society?
ANSWER:
The advancement of technology has broken barriers including an ease of communication and easier transportation. These advances allow for constant sharing of ideas and culture. The global society is dependent on global trade because all countries are dependent on another country for the products that the countries produce. The constant communication available to the world allows the spread of ideas quickly, and keeps businesses connected even when they are 1000s of miles apart.