1960s PRESENTATIONS
  • All information, evidence, and materials from the presentation must be uploaded to this wiki.
  • Effectively present in-depth information that meets YOUR learning target(s).
  • Explain YOUR cultural topic(s) and how/why they are significant to the decade
  • Presentation must be creative and unique, allowing the audience to experience the decade (do not rely solely on a PowerPoint presentation)
    • Information (pertaining to YOUR learning targets) is presented in a creative, unique, well-organized and easy to understand format.
    • Presentation includes pictures, tables, interviews, and artifacts that are thoroughly explained and help the viewer understand YOUR learning target(s) and cultural topic(s).


DIRECTIONS FOR INSERTING CONTENT (if more than one person in your group is using PowerPoint, Prezi, Glogster, etc. then you MUST combine the presentations and upload only one file)


1. SAVE the file to your computer (to your desktop or another folder)2. Click on the 2012-04-27_08.43.22_am.png button in the center of the editing tool bar.3. Click on "Upload Files" button4. Locate your file on your computer and click "Choose"5. Click on the image that you have just uploaded and it will immediately be placed in your document.


INSERT ALL CONTENT FOR PRESENTATION HERE:









......................................................................................................................................................................................................


1960s ASSESSMENT QUESTIONS:
  • All questions on the Assessment Question sheet are included and answered correctly and thoroughly on this wiki page.
  • Thoroughly explains the answers to the questions related to his/her learning targets.
  • Answers are supplemented by examples, images, charts and/or graphs.


1. What were the roots of the civil rights movement?
    • Brown v. Board of Education (1954)
    • Little Rock Nine (1957)
    • Montgomery Bus Boycott (1955)
ANSWER:
Brown v. Board of Education (1954) - Declared racial segregation in public schools unconstitutional
Little Rock Nine (1957) - The nine African-American students enrolled in Little Rock Central High School in 1957 after racial segregation was ruled unconsitutional.
Montgomery Bus Boycott (1955) - The 13 month mass protest against racial segregation on public transit in Montgomery, Alabama.



2. Which of the following made segregation illegal
A. Plessey V Ferguson
B. Brown V Board of Education
C. ERA
D. 20th Amendment

3. What court case did Brown v. Board of Education overturn?
A. Roe v. Wade
B. Texas v. Johnson
C. Plessy v. Ferguson
D. Gideon v. Wainwright
E. Dred Scott v. Sanford

4. Purposely defying a law to challenge an unjust law is known as .
A. containment
B. planned obsolescence
C. soul force
D. civil disobedience
E. freedom ride

5. Which of the following was NOT used by African Americans desiring equality in the period following World War II to 1960?
A. Calls for widespread violent demonstrations and responses by Blacks to mistreatments.
B. nonviolent sit-ins in places where segregation was taking place.
C. boycotts to economically hurt racist white businesses
D. formation of Civil Rights groups (to organize grass root efforts (freedom rides, marches, etc.)
E. Groups like the NAACP used the courts as a means to change racist policies. They brought a series of cases demanding equal treatment.

6. What were the positive social and cultural changes of the 1960s?
ANSWER:
  • Increase of women entering the paid workforce/Contraception for women become more readily available.
  • The Civil Rights movement encouraged peaceful protests to promote desegregation and equal rights.


7. What were the negative social and cultural changes of the 1960s?
ANSWER:
  • Large increase in crime
  • Widespread urban unrest
  • OPEC increasing energy prices added to inflation


8. What domestic and foreign challenges were facing the U.S. at the start of the 1960s?
ANSWER:
Domestic - Increase in federal and military spending, inflation led to rising rates of unemployment
Foreign - Containment of Communism, effort to stop the spread of Communism

9. The thirteen-day Cuban missile crisis of 1962
A. brought the world’s two superpowers dangerously close to nuclear war.
B. followed the accidental firing of a missile at the U.S. Guantanamo naval base.
C. weakened President Kennedy’s international standing.
D. ended with Fidel Castro’s promise to hold democratic elections in Cuba.

10.In response to finding Soviet missile sites in Cuba, JFK
A. blockaded the island of Cuba
B. orders the Bay of Pigs invasion
C. launched attacks on the missile sites
D. sank a number of Russian ships

11. What were President Kennedy’s motivations for increasing involvement in Vietnam?
ANSWER:
President Kennedy believed in the widely known "domino theory." Since Vietnam during his presidency was still divided between the communist North and the anti-communist South, Kennedy believed that this was the time for U.S. forces to get involved before Vietnam would become united under communism and possibly spread its political influence over other weak Asian countries. Despite this, Kennedy still felt wary about intervention with a distant nation's civil war.

12. What were the major accomplishments of LBJ’s Great Society?
ANSWER: LBJ's Great Society sought to improve life for everyone in the U.S. The first accomplishment was the Tax Reform Act, which cut taxes to promote long-term economic growth. This bill indeed caused decade-lasting prosperity for America. The Economic Opportunity Act was another accomplishment, beginning various anti-poverty programs. Local antipoverty projects, preschool programs for underprivileged children, and education/work experience camps for youths all helped grant opportunities to many poor Americans who previously couldn't afford them. Most importantly, the Civil Rights Act of 1964 outlawed racial segregation and discriminatory voting practices. This bill was a landmark for the Civil Rights Movement and officially secured the rights of African American citizens.


13. Johnson’s Great Society contained
A. The War on Poverty
B. Medicare
C. Medicaid
D. all of the above

14.How did the Kennedy and Johnson administrations exemplify a liberal vision of federal government?
ANSWER:
The Civil Rights Bill that Kennedy has promised to sign before his assassination was signed by Johnson
Johnson signed the Economic Opportunity Act of 1964 to attack the roots of American poverty.
Securing the passage of Johnson's other Great Society programs.


15. What difficulties did JFK face in getting civil rights legislation passed?
ANSWER:
  • Only won his election by small majority, so did not have a popular mandate to make drastic change
  • More attention was being focused on the Vietnam War at the time.


16. Explain the Gulf of Tonkin incident and its significance to American foreign policy? How did LBJ respond to the incident? What considerations, domestic and international, contributed to his course of action?
ANSWER: The Gulf of Tonkin was next to North Vietnam where a U.S. intelligence vessel reported that it was under attack (later turned out that the vessel attacked first), causing the American army in South Vietnam to launch its first assault on the North Vietnamese forces. Lyndon B. Johnson used the incident to gain support from Congress to commit more troops to stop the Viet Cong. This was because he feared that if Communism did take over Vietnam, the American people would blame him for his negligence and nations surrounding Vietnam would inevitably fall to Communism as well, threatening U.S. political and economic interests in East Asia.


17. What was LBJ’s strategy for the war in Vietnam? Why wasn’t this strategy successful?
ANSWER: Lyndon B. Johnson wanted to prevent a "domino effect" in which East Asian nations surrounding Vietnam would also fall to communism. He decided to send American land, air, and naval forces to cooperate with the South Vietnamese forces to ensure that the U.S.'s interests were secured in Vietnam. However, Johnson ended up sending not enough force to defeat the Viet Cong, or enough force to extract American soldiers from the battlefield. More effort was spent on building air force than land force, but it turned out that the North Vietnamese mainly defended in underground bases and trenches that were difficult to spot from above. Added to that was the poor cooperation between U.S. troops and South Vietnamese troops. This led to many Americans fighting unguided on the foreign territory.


18. The item that gave President Lyndon Johnson to use whatever means necessary to win the Vietnam War?
A. The Tet Offensive
B. The Emancipation Vietnamization
C. The Viet Cong Conclusion
D. The Gulf of Tonkin Bill of Rights
E. The Gulf of Tonkin Resolution

19.The Viet Cong were:
A. Japanese immigrants from Hong Kong who provided the South Vietnamese with weapons and technology
B. Vietnamese people who fought on the American side
C. an underground guerilla army formed by North Vietnam
D. a type of Vietnamese soldier for south Vietnam
E. a grenade made by Japanese immigrants from Hong Kong