1950s PRESENTATIONS
  • All information, evidence, and materials from the presentation must be uploaded to this wiki.
  • Effectively present in-depth information that meets YOUR learning target(s).
  • Explain YOUR cultural topic(s) and how/why they are significant to the decade
  • Presentation must be creative and unique, allowing the audience to experience the decade (do not rely solely on a PowerPoint presentation)
    • Information (pertaining to YOUR learning targets) is presented in a creative, unique, well-organized and easy to understand format.
    • Presentation includes pictures, tables, interviews, and artifacts that are thoroughly explained and help the viewer understand YOUR learning target(s) and cultural topic(s).


DIRECTIONS FOR INSERTING CONTENT (if more than one person in your group is using PowerPoint, Prezi, Glogster, etc. then you MUST combine the presentations and upload only one file)


1. SAVE the file to your computer (to your desktop or another folder)2. Click on the 2012-04-27_08.43.22_am.png button in the center of the editing tool bar.3. Click on "Upload Files" button4. Locate your file on your computer and click "Choose"5. Click on the image that you have just uploaded and it will immediately be placed in your document.


INSERT ALL CONTENT FOR PRESENTATION HERE:








......................................................................................................................................................................................................


1950s ASSESSMENT QUESTIONS:
  • All questions on the Assessment Question sheet are included and answered correctly and thoroughly on this wiki page.
  • Thoroughly explains the answers to the questions related to his/her learning targets.
  • Answers are supplemented by examples, images, charts and/or graphs.


225px-Is_this_tomorrow.jpg

1. What actions did the U.S. government take to limit communism at home?
ANSWER: In the U.S., Joseph McCarthy led a campaign against communism throughout the 1950s. He accused people of being associated with communism and scared people away from communism. The House Un-American Activities Committee also investigated people thought to be against the U.S. in any way, such as promoting communism. These activities by the government made people fear any association with communism.



2. How did Americans respond to real and perceived threats of domestic communism in the 1950s?

ANSWER: Joseph McCarthy led a reckless crusade against communism in the 1950s. The Hollywood Blacklist is a product of his efforts. It was a list of people in the entertainment industry who were suspected of being associated with the American Communist Party. There were also investigations and committees tasked with finding and prosecuting suspected communists living in the U.S.


3. Accusations that communism was widely present in the U.S. government and military were made by
A. Douglas MacArthur
B. Joseph McCarthy
C. John Foster Dulle
250px-Joseph_McCarthy.jpg
D. Alger Hiss

4. What were the major goals of President Truman's Fair Deal?
His goals were to help American workers by increasing minimum wage, guaranteeing equal rights for workers of any race or religion, and providing universal healthcare.
    • Were these goals accomplished?
    • Truman was able to guarantee equal rights and increase the minimum wage, but his healthcare plan did not pass.
    • Why or why not?
    • Truman's liberal reforms were blocked by conservatives in Congress.


5. What steps did President Eisenhower take to manage the nation's problems?
ANSWER: In America's domestic affairs, President Eisenhower managed a balanced budget and cut military spending through his New Look program. Eisenhower helped strengthen established programs, such as Social Security, and launch important new ones, such as the Interstate Highway System in 1956, which became the single largest public works program in U.S. history.


6. Where and how did Eisenhower practice containment?
ANSWER: Containment was a United States policy using numerous strategies to prevent the spread of communism abroad. Eisenhower obtained a truce in Korea and worked incessantly during his two terms to ease the tensions of the Cold War.


7. What was suburban life like during the 1950s?
ANSWER: After World War II ended, many Americans were eager to have children because they were confident that the future held nothing but peace and prosperity. It was cheaper to buy suburban houses than to buy an apartment in the city. These houses were perfect for young families because they had informal “family rooms,” open floor plans and backyards. Women soon became dissatisfied with their roles in society as only mothers and housewives. They yearned for a more fulfilling life. This dissatisfaction would later lead to the feminist movement during the 1960's.


8. Which of these did not contribute to suburban growth in the 1950s?
A. housing costs were low
B. the population increased
C. the Highway Act made it easy for people to commute to jobs
D. apartments in the city were overcrowded


9. Compared to previous decades, the group that benefited most from the economy and culture of the 1950s was
A. African-American women.
B. African-American men.
C. white women.
D. white men.

10. The strength of the 1950s economy was due to
A. the growth of business and economic opportunities
B. the rapid growth of women in the work force
C. the increase of blue-collar jobs
D. the individuality of American workers and the dedication to their jobs

11. How did the trends in popular culture reflect the larger social changes among teenagers in the 1950s?
ANSWER: Teenagers in the fifties were caught up in a generation gap, so they strove to create their own culture. With television shows such as American Bandstand, and music icons such as Elvis Presley, teenagers were finally able to relate to something, thus creating a culture where individuality was valued. Also, teenagers viewed watching their favorite show to be more important than doing their homework. As a result, Americans had more down time.
americanband.jpg

12. How did technology contribute to suburbanization?
ANSWER: With an increase in single family homes and the widespread ownership of cars, Americans were now able to migrate from the central cities toward the suburbs. With Widespread ownership of cars, came advances in the highway system, which made traveling to the suburbs easier. In addition to advances in travel, the inventions of air conditioning and television also led Americans to want to move toward the suburbs. With air conditioning, Americans were able to move toward warmer suburbs such as Miami, Atlanta, Houston, and Phoenix
levittown.jpg










13. Criticism of television in the 1950s was based on
A. its portrayal of an idealized white society
B. an abundance of TV violence
C. the size of the screen
D. its black-and-white images


14. In the 1950s, both the beat movement and rock 'n' roll were viewed as forms of
A. harmless entertainment.
B. rebellion against mainstream values
C. African-American culture
D. mainstream American values
elvis-presley1-300x300.jpg

15. Which of the following fashions would NOT have been popular in the 1950's?
A. short bob hair cut for girls
B. the duck tail, often with greased hair for boys
C. jeans and rolled t-shirt (often w/ cigarettes in the sleeve)
D. bell bottoms and peasant tops


16. Who put the first satellite (Sputnik) into space?
A. US
B. Germany
C. Great Britain
D. Soviet Union
sputnik.jpg

17. Which of the following economic changes led to the conformity and “cookie cutter” society of 1950s?
A. spread of franchises
B. development of cheap manufactured housing for the suburbs
C. television advertising encouraging you to "keep up with the Jones'" enhanced by planned obsolescence leading consumers to purchase the latest model
D. demand for “loyal personnel” and “company people” in white collar/service jobs
E. all of the above


18. Which of the following is NOT true about the 1950s?
A. With the growth of suburbia, inner cities began to decay.
B. Even after the Brown v. Board verdict, states were not fully cooperate did not completely integrate their schools.
C. 1950's society is often labeled a throw away society because of its materialism.
D. Families were larger in the 1950's as birth control was not available and women were encouraged to stay in traditional roles.
E. Native Americans saw a great expansion of rights and economic opportunities during the 1950's.


19. During the 1950s the number of working mothers
A. increased
B. decreased
C. stayed the same

D. was cut in half

1950.jpg


20. Why did consumption expand so dramatically in the 1950s?
  • What aspects of American life and culture did it influence?
ANSWER: Because Americans entered an era of prosperity and affluence.
-Middle class benefited that was fueled by television, and the housing boom.