1990s PRESENTATIONS
  • All information, evidence, and materials from the presentation must be uploaded to this wiki.
  • Effectively present in-depth information that meets YOUR learning target(s).
  • Explain YOUR cultural topic(s) and how/why they are significant to the decade
  • Presentation must be creative and unique, allowing the audience to experience the decade (do not rely solely on a PowerPoint presentation)
    • Information (pertaining to YOUR learning targets) is presented in a creative, unique, well-organized and easy to understand format.
    • Presentation includes pictures, tables, interviews, and artifacts that are thoroughly explained and help the viewer understand YOUR learning target(s) and cultural topic(s).


DIRECTIONS FOR INSERTING CONTENT (if more than one person in your group is using PowerPoint, Prezi, Glogster, etc. then you MUST combine the presentations and upload only one file)


1. SAVE the file to your computer (to your desktop or another folder)2. Click on the 2012-04-27_08.43.22_am.png button in the center of the editing tool bar.3. Click on "Upload Files" button4. Locate your file on your computer and click "Choose"5. Click on the image that you have just uploaded and it will immediately be placed in your document.


INSERT ALL CONTENT FOR PRESENTATION HERE:







............................................................................................................


1990s ASSESSMENT QUESTIONS:
  • All questions on the Assessment Question sheet are included and answered correctly and thoroughly on this wiki page.
  • Thoroughly explains the answers to the questions related to his/her learning targets.
  • Answers are supplemented by examples, images, charts and/or graphs.

  1. Explain the causes, course, and consequences of the Persian Gulf War, 1990-1991.
ANSWER: The major cause and start of the Persian Gulf War was because of Iraq's annexation and invasion of Kuwait. So in response the United States and 38 other nations fought against Iraq in this war. This operation was called "Operation Desert Storm". Which started on January 17th, 1991 and ended on February 28th, 1991. Which was when Iraq was defeated and the United states along with its allies had won.


2. One direct result of the Persian Gulf War was that the United States
A. gained control of oil resources in the Middle East
B. liberated Kuwait from Iraqi control
C. brought about peaceful relations between Israel and its neighbors
D. obtained overseas colonies in the Middle East
rumayiah.jpg


3. Explain the impact that social and cultural issues had during the 1992 presidential election and during President Clinton’s first term.
ANSWER: The Clinton administration had a mixed record on taxes but produced the first federal budget surpluses since 1969, for fiscal years 1998, 1999, leading to a decrease in the public debt. The impact that was made was that Clinton and his administration were able to decrease the public debt which had been rising and increasing for many years starting in the 1970's. His presidency saw the passage of welfare reform in Personal Responsibility and Work Opportunity Act which ended Aid to Families with Dependent Children and reduced much needed welfare programs.


images_clinton.jpg








4. What was the Contract with America? How did the Contract with America reflect the ideals of Republican congressional candidates in 1994?
ANSWER: The contract with America required that all laws that apply to a normal citizen apply to congress as well. It allowed the public to openly see what congress was doing, And kept the U.S. military under control. It also balanced the budget and created tax cuts.


5. Explain why and how President Clinton compromised with congressional Republicans after 1994.
ANSWER: President Clinton raised minimum wages and the Earned income Tax Credit (provides assistance to the working poor). His administration also started Americorp, which eliminated federal budget deficit. He did this in response to the congressional republicans temporarily shutting down the federal government in an effort to force budget cuts and tax reductions. Extremists blew up the Alfred P. Murrah Federal office Building.


6. How was President Clinton able to lower the budget deficit during his first term?
ANSWER: President Clinton introduced a new plan called the 1993 Deficit Reduction Plan. This included more than 500 Billion in deficit reduction. The plan slashed the deficit in half and made goals to invest in our future. The plan also cut taxes for 15 million Americans by expanding the earned income tax credit.

7. What policies of the Clinton administration reflected President Clinton’s effort to move his party to the right?
ANSWER:


8. Explain the impeachment of President Clinton.
ANSWER:
senatephoto2.jpg
  • Rumors developed that Clinton was involved in a sexual harassment lawsuit. Clinton had an affair with his 24 year old White House intern, Monica Lewinsky. Before a grand jury, Clinton lied about his involvement with Monica. Then Clinton was later accused of telling his intern to lie to the lawyers about the affair as well.
  • After several months of attempting to deny the inappropriate relationship, Clinton confessed to misleading the American nation about the controversial issue.
  • The House Judiciary Committee agreed to four articles of impeachment (each article stated that he had committed perjury, obstructed justice, and abused presidential power). The House of Representatives approved two articles of impeachment.
  • 55 Senators voted not guilty and 45 voted him as guilty for committing perjury, and 50 senators voted for either guilty or not guilty for obstructing justice. Ultimately, a two-thirds vote was required for removal from office and conviction.


Clinton_Impeached_Col._Disp..jpg
images.jpeg
9. Which of the following scandals of the Clinton administration led to his impeachment?
A. accusations of financial impropriety uncovered in the Whitewater investigation
B. the acquisition by the Clinton administration of private FBI files of many public officials
C. the firing of career members of the White House travel office to be replaced with Clinton supporters
D. political donations linked to access to President Clinton, including the apparent sale of "coffees" with him and accusations of renting out the Lincoln bedroom for donations
E. Bill Clinton's perjury and alleged obstruction of justice about his affair with Monica Lewinsky when testifying in the Paula Jones sexual harassment trial

10. For the United States, the breakup of the Soviet Union had had the greatest effect on
A. import quotas
B. immigration policies
C. advances in technology
D. defense spending

11. Explain the economic, social, and cultural impact technology has had on the U.S.
ANSWER: Economic- Caused a big boom in the economy with the inventions of cell phones and internet. Through email and calling on the go, more tasks were able to be accomplished. As the quality of information improved, businesses could operate more efficiently. Social- Connectivity. Everyone has become connected through these inventions. One could now talk to another being on the other side of the world. Text messaging also became an essential part of our country because now one could easily communicate with another without having to call them everytime they had something to say. Cultural- Changed the lives of the younger generation forever. People who have grown up through this era have grown up with the technology and have grown accustomed to it. The older generations grew up without these things, so it is harder for them to operate the newer technology. Through technology, there has been a gap made between the younger generations and the older
images.jpgcell-phone.jpg

12. In the late twentieth century, economic globalization transferred the United States. Explain what globalization is and how it has affected American demographics and economics.
ANSWER: Globalization is what has connected people and nations together through technology. It has greatly improved our form of trade and has helped us strengthen relationships with other nations. Globalization has affected us specifically by our trade relationship with China. Mostly everything is china made and the vast majority of items in a typical US household came from China.
p3_0011_layer_81.jpg
13. How did the supporters of immigration answer critics who blamed immigrants to taking away jobs from native-born Americans?
ANSWER:


14. Which of the following phrases best describes the U.S. economy of the 1990s?
A. severe recession
B. longest and largest economic boom in history
C. extended bear market
D. steadily climbing interest rates
taxes-and-revenues-1.png