1970s PRESENTATIONS
  • All information, evidence, and materials from the presentation must be uploaded to this wiki.
  • Effectively present in-depth information that meets YOUR learning target(s).
  • Explain YOUR cultural topic(s) and how/why they are significant to the decade
  • Presentation must be creative and unique, allowing the audience to experience the decade (do not rely solely on a PowerPoint presentation)
    • Information (pertaining to YOUR learning targets) is presented in a creative, unique, well-organized and easy to understand format.
    • Presentation includes pictures, tables, interviews, and artifacts that are thoroughly explained and help the viewer understand YOUR learning target(s) and cultural topic(s).


DIRECTIONS FOR INSERTING CONTENT (if more than one person in your group is using PowerPoint, Prezi, Glogster, etc. then you MUST combine the presentations and upload only one file)


1. SAVE the file to your computer (to your desktop or another folder)2. Click on the 2012-04-27_08.43.22_am.png button in the center of the editing tool bar.3. Click on "Upload Files" button4. Locate your file on your computer and click "Choose"5. Click on the image that you have just uploaded and it will immediately be placed in your document.


INSERT ALL CONTENT FOR PRESENTATION HERE:








......................................................................................................................................................................................................


1970s ASSESSMENT QUESTIONS:
  • All questions on the Assessment Question sheet are included and answered correctly and thoroughly on this wiki page.
  • Thoroughly explains the answers to the questions related to his/her learning targets.
  • Answers are supplemented by examples, images, charts and/or graphs.

1. What issues influenced Americans’ opinions of the War in Vietnam?
ANSWER: Americans wanted soliders to come home.The Cold War was dragging on and Americans were tried of war. Also many American soliders were in prison camps with the end of the war the soliders would be released. Most of those soliders had been held in prison camps from 1966 to January 27, 1973.


2. “Doves” opposed the war in Vietnam on the following grounds
A. Vietnam was not crucial to national security
B. fear that the U.S. would resort to using nuclear weapons in Vietnam
C. the U.S. was fighting against the wishes of the majority of Vietnamese.
D. all war is wrong
E. all of the above
Dove protestors in the US during the war
Dove protestors in the US during the war



3. One of the practical reasons for protesting the Vietnam War was the belief that
A. the war could not be won
B. no country has the right to interfere in the government of another
C. the Vietnamese people had suffered unfairly
D. the logic driving the Cold War was fundamentally unsound.

4. What were the results of the Vietnam War?
ANSWER: In January 1973, the US agreed to withdraw American troops from the Vietnam and US prisoners of war were released. In April 1973, the south surrendered to the north. North and South Vietnam were reunited as a country. The war caused 58,000 deaths and 350,000 casualties for American soldiers. Vietnam troops had between one and two million deaths.

5. Why did the United States reject North Vietnam’s peace plan in October 1972?
A. it called for a pullout of all foreign troops
B. it called for the United States to take full blame for the war
C. it did not include plans for a cease fire
D. it would have meant a loss of power for South Vietnam’s president

6. Richard Nixon's strategy for ending American involvement in the Vietnam War entailed
A. immediate withdrawal of all American combat troops and a formal surrender
B. turning the war over to the South Vietnamese army after an appropriate period of military training
C. involving the United Nations in a peacekeeping role before American withdrawal from the region
D. using nuclear weapons to weaken the North Vietnamese prior to American withdrawal
E. giving the North American Treaty Organization primary responsibility for continuing the war against the communists in the North

7. Describe the long-term significance of the war in Vietnam.
ANSWER:This war killed a estimated 2 million vietnam civilians, 1.1 million north vietnamese troops, 200,000 south vietnamese troops, and 58,000 U.S troops. The massive U.S bombing of north and south vietnam left countries in ruins. the use of herbicides such as agent orange devastated Vietnam but also caused many health problems that have persisted for decades.


8. What were President Nixon’s foreign policy achievements and mistakes?
ANSWER: Nixon was the first president of the United States to visit China. Nixon was sure not to offend the Chinese. NIxon succeeded in easing tensions between the U.S. and the USSR. He signed a treaty with the USSR that stated neither country would use nuclear weapons. Nixon was able to negotiate treaties against nuclear missiles and anti-ballistic missiles. However, dispite being successful in China, Nixon did not resolve the war in Vietnam.

9. One of President Nixon's most important diplomatic initiatives was to
A. reunite Vietnam
B. open diplomatic relations between China and the United States.
C. establish a forum for discussions of human rights
D. pressure China to recognize Taiwan
E. end the Cold War

10.Why and how did Republican President Richard Nixon expand the liberal reforms of previous administrations?
ANSWER: Best known for opening relations with China Soviet Union and ending American dominace. He expanded numerous liberal programs like budget and a new eara of environmentalism


11.What was the Arab oil embargo of 1973? How did it negatively affect the U.S.?
ANSWER:The Arab oil embargo of 1973 was an embargo on the U.S. for aiding the Israelis in the new Arab-Israeli war. The U.S. was becoming increasingly dependent on foreign oil because Americans started to use much more oil than they could produce. During the oil embargo, OPEC (Organization of Petroleum Exporting Countries) (5 countries total) mutually decided to increase the price of oil from $3.00 a barrel to $11.65 a barrel. This triggered a real energy crisis during the 1973 - 1974 winter. The price of energy skyrocketed, creating hardships in parts of the country. Some people couldn't afford to turn up their heating! People feared that America was running out of energy, so some gas station lines stretched miles long. The embargo was lifted in March 1974.


12.How did the American people respond to the Watergate scandal?
ANSWER: Since the Watergate scandal was an abuse of power on the government's part, many people rightly felt that they could not trust the U.S. government. The president involved, Nixon, was republican, so the next presidential election resulted in a Democratic victory.


13.The Watergate scandal reshaped the relationship between politicians and the media. Nixon's cover-up of his own involvement in the scandal resulted in
A. his impeachment
B. his resignation
C. a demonstration of how the three branches of government work together for the same political goal
D. the loss of the trust of the American people and a Democratic landslide in the next general elections
E. All of the above
Newspaper article from the day Nixon resigned
Newspaper article from the day Nixon resigned


14.Why were the Equal Rights Amendment and the policy of affirmative action such controversial topics in the 1970s?
ANSWER: Many middle-class women who chose to be full-time home makers viewed affirmative action and the ERA (banned discrimination based on sex) as threats to traditional family life. Also, women's rights activists claimed that those policies would erase all distinctions between men and women and negate the important achievements of the women's rights movement of previous decades.

external image ERAbuttons.jpg
15.The Equal Rights Amendment (ERA) was defeated because
A. Congress would not pass it
B. it was held to be unconstitutional.
C. not enough state legislatures passed it.
D. Betty Friedan opposed it
E. Richard Nixon vetoed it.

16.How and why did the energy crisis and the Middle East pose significant challenges for President Carter?
ANSWER: The energy crisis and the Middle East posed significant challenges for President Carter because the issues caused economic and political problems in the United States, making Carter look bad. For example, the Iranian Revolution impacted the United States directly when, on November 4, 1979, the Muslim Student Followers of the Imam's Line took 52 American diplomats at the United States Embassy as hostages. The Americans were released after Ronald Reagan became president; they were held hostage for over a year. The 1979 energy crisis forced the United States to research alternative energy; the Iranian Revolution caused oil production in Iran to have almost stopped causing all exports to be stopped. As gas prices dramatically increased, the United States persisted in looking for an alternative energy source.


17.In response to the nation’s dependence on foreign oil, President Carter established the
A. Department of Energy
B. Department of Health and Human Services
C. Energy Protection Agency
D. Bureau of Energy Conservation


18.The U.S. economy in the late 1970s was characterized by all of the following EXCEPT
A. low interest rates
B. oil shortages and increased oil prices
C. massive layoffs of workers
D. runaway inflation rates
E. recession